مچبند الکترونیکی

مچبند الکترونیکی چیست و چه کاربردی دارد؟

مچبند الکترونیکی - لاکر باشگاهی - دستبند استخری

باشگاه برای شناسایی ورزشکاران به یک کد عضویت نیاز دارد که مدیریت باشگاه و تردد ورزشکاران راحت‌تر انجام شود. در این میان استفاده از یک ابزار که کدعضویت را به‌راحتی نمایش دهد، ضرورت پیدا می کند. مچبند یک وسیله است که برای شناسایی ورزشکار استفاده می شود که به عنوان لاکر باشگاهی یا لاکر استخری نیز نامیده می شود . در داخل مچ بند هوشمند الکترونیکی یا لاکر باشگاهی یک آنتن RFID قرار دارد که عملکرد مچ بند از طریق این آنتن انجام می‎شود. برای مچبند هوشمند یک حافظه در نظر گرفته می‎شود تا کد عضویت ورزشکار در آن ثبت شود. از مچ بند می توان برای خدمات بوفه، عبور از دستگاه گیت کنترل تردد، کمد رختکن و ورود به استخر استفاده کرد. مچبند الکترونیکی یا دستبند باشگاهی را می‌توان یک نوع کلید دیجیتالی آسان به حساب آورد. مچبند هوشمند ممکن است از مواد سیلیکونی و یا پلاستیکی یا پی وی سی ساخته شود. مچبند پلاستیکی حالت فنری و ارتجاعی دارد تا برای تمامی ورزشکاران قابل استفاده باشد. مچبند سیلیکونی، نرم و سبک است که به راحتی دور مچ دست ورزشکار بسته می‎شود. در ادامه به توضیح هر یک از انواع دستبند می‌پردازیم.

نحوه‌ی سازماندهی مچبندهای الکترونیکی در باشگاه

باشگاه می تواند به دو شکل از دستبند های الکترونیکی استفاده کند که عبارتند از:
1- مچبند اختصاصی یا لاکر اختصاصی : در این روش باشگاه یک دستبند را به طور اختصاصی به یک ورزشکار ارائه می دهد. ورزشکار می تواند مچبند را با خود به منزل ببرد. در این مورد هیچ مانعی وجود ندارد. اما ورزشکار برای ورود مجدد به باشگاه باید دستبند را با خود به همراه داشته باشد.
2- مچبند موقت: با ورود ورزشکار در قسمت ورودی باشگاه، پرسنل به او یک دستبند ارائه می دهند که بر روی آن اطلاعات مربوط به ورزشکار تنظیم شده است. وقتی کار ورزشکار در باشگاه تمام می‎شود، دستبند دیگر به او تعلق ندارد. پس قبل از خروج باید آن را به پرسنل باشگاه تحویل دهد. در این موقع پرسنل اطلاعات ورزشکار را از روی مچبند حذف می‎کنند. با دادن مچبند باشگاهی به ورزشکار جدید، کد عضویت این ورزشکار در آن ثبت می‎شود.
مچ بند الکترونیکی برای تمامی قسمت‏های ‎سالن ورزشی قابل استفاده است. برای مثال دستبند یا لاکر برای باز کردن قفل کمدهای آفلاین کاربرد دارد. هر چند برای این نوع قفل از کارت های هوشمند هم استفاده می‌شود. اما در بیشتر مواقع مچبندهای الکترونیکی استفاده می‌شوند. در برخی از سیستم های قفل آنلاین نیز مچ بندهای هوشمند کاربرد دارند.

انواع مچبند هوشمند الکترونیکی و کاربردهای آنها

لاکر باشگاهی یا استخری بر اساس ساختار فیزیکی تقسیم می‎شود که عبارت است از:

مچبند فنری RFID

یکی از انواع مچبند الکترونیکی ، مچبند فنری RF-ID یا زیک زاکی است. از این نوع مچبند هوشمند می‎توان برای کمدهای الکترونیکی، گیت‏های ‎باشگاهی یا استخری و … استفاده کرد. در داخل مچبند یک آنتن RF-ID قرار دارد که فرآیند باز شدن قفل از طریق آن انجام می‎شود. این آنتن قادر است کد عضویت ورزشکار را از طریق امواج مغناطیسی به قفل روی دستگاه (قفل کمد یا گیت کنترل تردد) ارسال کند. مچبند فنری دارای حافظه‌ی ثبت اطلاعات است. چیپ (Chipset) داخلی این نوع دستبند باشگاهی یا استخری باعث می‎شود تا اپراتور بتواند کد عضویت ورزشکار را در داخل مچبند قرار دهد. دسته‌ی مچبند فنری حالت ارتجاعی دارد و به همین دلیل به راحتی در مچ دست قرار می‎گیرد.

مچبند فنری - مچبند الکترونیکی - لاکر باشگاهی - دستبند استخری

مچبند ساعتی سیلیکونی

سومین نوع مچبند باشگاهی ، دستبند ساعتی سیلیکونی می باشد که نحوه‌ی قفل شدن آن به ساعت شباهت دارد که از جنس سیلیکون ساخته می شود. از این نوع دستبند نمی‌توان برای قسمت‏های ‎مرطوب همانند استخر استفاده کرد. به دلیل اینکه در برابر کلر آب، مقاومت بالایی ندارد و بعد از مدتی خراب می‌شود. امنیت مچبندهای ساعتی سیلیکونی مانند مچبندهای PVC و فنری RFID رضایت‌بخش است.

مچبند ساعتی سیلیکونی

مچبند ساعتی PVC

یکی دیگر از انواع مچبند هوشمند از جنس PVC اس که مثل ساعت روی مچ دست ورزشکار بسته می شود. PVC مقاومت بالایی دارد و مچبندهایی که از این ماده ساخته می‌شوند، برای بسیاری از قسمت های باشگاه کاربرد دارد. به دلیل ضدآب بودن لاکر PVC، می‎توان آن را برای قسمت استخر هم استفاده کرد. این نوع لاکر در برابر کلر و حرارت مقاومت بالایی دارد.
خاصیت ضدباکتریایی مچبند PVC مانع از ایجاد بیماری پوستی می‎شود. از سوی دیگر قابل شستشو هم هستند. به دلیل این‌که برای تولید این نوع مچبند از مواد اولیه باکیفیت استفاده‏ می‎‎شود، باعث ایجاد حساسیت های پوستی نمی‌شود. امنیت و زیبایی از دیگر مزیت‏های لاکر های PVC است.

مچبند ساعتی پی وی سی

دسته بندی مچبند الکترونیکی براساس ساختار آنها

مچبندهای باشگاهی براساس نحوه‌ی طراحی به دو دسته تقسیم می‎شوند :

مچبند RO

این نوع مچبند الکترونیکی دارای طول موج کوتاه ۱۲۵ کیلوهرتز است. اطلاعات این نوع مچبند قابل خواندن است اما قابل نوشتن نیست.

مچبند مایفر یا RFID

این نوع دستبند دارای فرکانس 13.5 مگاهرتز است که به آن‌ها مچبندهای 135 هم گفته می‌شود. مچبند مایفر نوع دیگری از انواع لاکر با قابلیت خواندن و نوشتن اطلاعات است که بیشترین کاربرد را در باشگاه‌ها دارد. این نوع مچبند برای قفل آفلاین کمد، دستگاه گیت تردد باشگاهی یا استخری و … استفاده می‌شود.

مچبند الکترونیکی چه مزیت هایی را به همراه دارد؟

برای استفاده از سیستم ‏های ‎هوشمند الکترونیکی باشگاه از جمله گیت، قفل الکترونیکی کمد، دستگاه حضور و غیاب، بوفه و … از روش‏های ‎مختلف استفاده می‎شود. در مواردی ورزشکار با اثرانگشت قادر است از تجهیزات مدرن باشگاه استفاده کند. یا از طریق گیت ها وارد باشگاه شود. در حالت‌های دیگری هم ممکن است از طریق کارت الکترونیکی و یا از طریق تشخیص چهره، ورزشکاران احراز هویت ‎شوند.
به هر حال هر یک از این روش ها مزیت ها و معایب خاص خود را دارد. اما در روش مچبند الکترونیکی یک دستبند به قسمت مچ دست ورزشکار بسته می‎شود. این مچبند یا لاکر باشگاهی یا استخری در برابر ضربه و آب مقاومت بالایی دارد و ورزشکار در هر قسمتی از باشگاه که به آن نیاز پیدا کند، به راحتی در دسترس او قرار دارد. به طور کلی مزیت‏های ‎مچ بند الکترونیکی شامل موارد زیر است:

سهولت استفاده از مچ بند هوشمند

 به دلیل اینکه دستبند های هوشمند وزن سبک و انعطاف‌پذیری بالایی دارند، حمل آن‌ها کار سختی نیست. در نتیجه باعث اذیت شدن ورزشکاران نمی‌شود. در زمان ورزش کردن و تمرینات سخت بدنی هیچ مشکلی برای ورزشکار ایجاد نمی‌کند. در عین حال روی مچ دست آنها قرار می‌گیرد که قابل جدا شدن نیست. اگر هم به هر دلیلی دستبند شل شود، ورزشکار متوجه موضوع می‎شود. اما در روش کارت هوشمند ممکن است در حین ورزش کردن، کارت مفقود شود. هم‌چنین نگهداری آن در لباس‏های ‎راحت ورزشی که اغلب بدون جیب هستند، سخت می‎شود. حتی ممکن است کارت بشکند. اما این مشکلات در مورد دستبند های باشگاهی و استخری و به خصوص نوع سیلیکونی وجود ندارد.

کاربرد مچبند هوشمند برای همه قسمت‏های ‎باشگاه

ورزشکار زمان ورود به باشگاه با استفاده از دستبند‌ می‌تواند از گیت کنترل تردد به راحتی عبور کند. هم‌چنین با استفاده از این مچبند قادر است از کمدهای الکترونیکی و بوفه‌ی باشگاه نیز استفاده کند.

سازماندهی آسان دستبندهای هوشمند

به دلیل اینکه لاکر باشگاهی و استخری دارای انواع طرح و رنگ (قرمز، زرد، سبز، آبی و …) است، در تشخیص و سازماندهی آنها مشکلی ایجاد نمی‌شود. به دلیل وجود تگ RFID باشگاه می تواند کد عضویت ورزشکار را در مچبند قرار دهد. بعد از اتمام کار ورزشکار، مچبند به پرسنل باشگاه تحویل داده‌ می‌شود. پرسنل‌ می‌تواند در این زمان کد عضویت ورزشکار را به راحتی حذف و کدعضویت دیگری را جایگزین آن کند. این کار در مدت زمان کوتاه انجام می شود.